7 varovných signálů, že máte změnit účetní firmu

Nikdo není dokonalý. Když se ale problémy hromadí, mohou vést k velkému průšvihu. Uvažujete, že se rozloučíte s dosavadním dodavatelem účetnictví? Představíme vám 7 důvodů pro změnu, se kterými se při přebírání účetnictví setkáváme nejčastěji. Většinou jde o kombinaci několika z nich.  

Čím více varovných signálů „splňuje“ vaše účetní firma, tím spíš byste ji měli vyměnit. Není to snadné rozhodnutí, ale pokud si nového partnera vyberete dobře, s celým procesem vám pomůže – a budete konečně v klidu.

1/ Zdlouhavá komunikace a nedodržování termínů

2 týdny čekání na odpověď. Zpožděná podání daňových přiznání nebo hlášení. Nedodržování dohodnutých termínů. To vše může znamenat, že je váš účetní dodavatel přetížený, chybí mu zkušenosti nebo má jiné priority než vás. Ani jedna možnost nevěstí nic dobrého. Komunikace je základem spolupráce a spokojenosti obou stran.

Pokud účetní nereaguje, vždy vás to něco stojí – ať jde o ztracené obchodní příležitosti, penále z pozdních plateb nebo „jen“ čas strávený urgencemi.

2/ Častá nedorozumění

Dobrá účetní má přehled o vašem podnikání. Informace předává vaším jazykem a dokáže vysvětlit, co pro vás která situace v praxi znamená. Procesy předávání dokladů a zpracování jsou jasně dané a vy i ona víte, co dělat a kdy. Pokud to tak není, nedorozumění mohou vést k chybám, které vás opět stojí peníze a zbytečný stres.

3/ Zastaralé postupy a software

Účetní používá papírové doklady a zpracovává data manuálně. Účtuje v zastaralém softwaru, který nedokáže propojit s dalšími firemními systémy. To vše vám její služby prodražuje.

Neplaťte za přepisování čísel, ale za znalosti a zkušenosti. Rutinní činnosti je třeba automatizovat. Dávno není pravda, že úřady vyžadují papírové doklady – více zjistíte v článku o elektronické archivaci.

Zastaralé postupy mohou také ohrozit bezpečnost vašich dat a zvyšují pravděpodobnost chyb. Díky technologiím máte navíc všechny informace k dispozici online kdykoli potřebujete, což u šanonů není možné.

Nečekejte, až se vaše účetní kancelář probudí a zjistí, že je 21. století – běžte změně naproti.  

4/ Chybějící specializace a odbornost

S rutinními situacemi si sice poradí... ale podnikání není rutina! Kontrola z finančního úřadu? Skvělá obchodní příležitost v zahraničí? Proč ne. Pokud ale účetní kancelář nezvládá vaše požadavky, nedokáže odpovědět a nechá vás ve štychu, nebo máte pochybnosti o kvalitě její práce, nastal čas hledat nového partnera.

Potřebujete k ruce někoho, kdo ví, jak ověřit a získat informace. Účetnictví není izolovaný obor, ale dotýká se mnoha dalších, ať už jde o daně, mezinárodní obchod, mzdovou problematiku nebo právo. Kvalitní dodavatel má k dispozici odborníky a proaktivně hledá řešení.

5/ Neschopnost adekvátně reagovat na změny

Vaše podnikání, trh i legislativa se neustále mění, a to se zákonitě musí promítnout i v účetnictví. Pokud vás účetní včas neseznámí s klíčovými změnami a novinkami, nesleduje trendy a technologie nebo není schopná je efektivně začlenit, nemusí v budoucnu zvládat tempo vašeho byznysu.

Při dnešním vývoji na trhu je důležité mít účetního partnera, který jde s dobou, umí se vyrovnat se změnami a předvídat potenciální dopady na vaše podnikání. Takový přístup vám šetří čas i peníze.

6/ Žádné podklady pro podnikatelské rozhodování

Dodavatel účetnictví by vám měl poskytovat pravidelné přehledy o stavu vašeho účetnictví a o tom, jak si vaše firma vede. Data a analýzy jsou základem podnikatelských rozhodnutí v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Nedostatek reportů o finančním zdraví firmy, cash flow nebo o výkonnosti projektů vám brání v řízení a plánování – nebo riskujete, že vaše rozhodnutí budou založena na neúplných či chybných informacích.

Moderní účetní kanceláře nabízí pokročilé nástroje pro reporting a analýzu, které promění nepřehledná čísla v ucelený přehled. Nemusí vám je sestavovat na požádání, ale zobrazíte si je kdykoli klidně z mobilu. Díky vizualizovaným datům odhalíte trendy, příležitosti a rizika.

7/ Vysoké náklady bez přidané hodnoty

Vysoké sazby za jednoduchou administrativu, platby za rutinní práci, kterou lze snadno nahradit chytrými nástroji, nebo netransparentní fakturace. Nejen to je realita mnoha účetních firem. Účetní služby by však měly být investicí, která přináší užitek pro vaše podnikání.

Pokud platíte za služby, které neodpovídají vašim potřebám nebo nevyužívají možnosti digitálního účetnictví, tak vyhazujete peníze oknem.  

Rozhodněte se pro změnu k lepšímu

Chcete spolupracovat s účetní kanceláří, na kterou se můžete spolehnout? Přečtěte si článek o tom, jak vybrat účetní firmu – nebo se nám rovnou ozvěte. Zbavujeme firmy drahé administrativy a víme, jak díky technologiím šetřit čas i peníze. Rádi probereme, jak můžeme pomoci právě vám.

Daniel Pristach
CEO E-Consulting Czech
Další články autora

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.