Penzijko od roku 2024: nová výše státní podpory a daňových úspor

Vláda schválila úpravu podmínek pro podporu penzijního spoření neboli penzijka. Jestliže návrh projde také Parlamentem a Senátem ČR, nastanou v roce 2024 výrazné změny. Co se chystá? To vám prozradí Ondřej Podehradský, náš Payroll Consultant Junior.

Změní se výše i princip výpočtu státního příspěvku

Novela ovlivní státní podporu vyplácenou těm, kdo si spoří na důchod skrze penzijní připojištění („staré penzijko“) nebo doplňkové penzijní spoření („nové penzijko“). Státní příspěvek má podle návrhu nově činit 20 % z částky, kterou si každý měsíc na spoření posíláte. Podpora však nebude neomezená, ale budou se na ni vztahovat tyto limity:

  • Státní příspěvek dostanete až při vkladu 500 Kč a více. Vznikne tak nová minimální hranice – aktuálně totiž pro získání nejnižšího možného příspěvku stačí vkládat 300 Kč.
  • Nejvyšší příspěvek obdržíte při vkladu 1 700 Kč. Tato částka je naopak novým maximem – pokud si budete spořit nad 1 700 Kč, vyšší podporu než 340 Kč nedostanete. Dosud platí maximální příspěvek 230 Kč při vkladu 1 000 Kč měsíčně.

V důsledku úprav se státní příspěvek sníží i zvýší – záleží na tom, kolik si měsíčně spoříte. Prohlédněte si srovnání současného a plánovaného státního příspěvku:

Měsíční vklad Aktuální příspěvek Budoucí příspěvek
300 Kč 90 Kč 0 Kč
500 Kč 130 Kč 100 Kč
1 000 Kč 230 Kč 200 Kč
1 500 Kč 230 Kč 300 Kč
1 700 Kč a více 230 Kč 340 Kč

Dojde k úpravě limitů pro daňové zvýhodnění penzijka

Další změna upravuje limity pro roční daňové odečty:

  • Dnešní limit pro odečet z daní činí nejvýše 24 000 Kč ročně, přičemž od základu daně lze odečíst pouze příspěvky, které přesáhly částku 12 000 Kč. Abyste si tedy mohli „do daní“ uplatnit maximum, je třeba ročně naspořit 36 000 Kč, resp. 3 000 Kč měsíčně – pak na daních díky penzijku ušetříte 3 600 Kč za rok.
  • Dle podaného návrhu by se měl maximální daňový odpočet zvýšit na 48 000 Kč ročně. Od základu daně by si pak účastníci penzijka mohli odečíst příspěvky až od částky, která přesáhla 20 400 Kč. Pro získání maximálního odečtu proto bude třeba ročně naspořit 68 400 Kč, resp. 5 700 Kč měsíčně – a tento vklad vám přinese daňovou úsporu 7 200 Kč za rok.
  • Limit 48 000 Kč pro daňový odečet by se měl nově vztahovat dohromady na pojistné na investiční životní pojištění, vklady na penzijní připojištění i na nový dlouhodobý investiční produkt, který se stát chystá zavést. Budete se tak moci rozhodnout, jestli limit odpočtu uplatníte na jeden z produktů, nebo na jejich kombinaci.

Důchodci už nedostanou státní příspěvek

Jedna ze změn se dotkne stávajících penzistů, kteří již pobírají důchod, ale zároveň si nadále spoří – ať už v novém či starém penzijku. Už totiž nebudou mít nárok na státní příspěvek a zůstane jim pouze zhodnocení vkladů.

Ukončení státního příspěvku pro penzisty vláda vysvětlila tak, že penzijní spoření slouží hlavně pro ty, kdo se teprve potřebují zajistit na důchod, a proto je stát pomocí příspěvku podporuje. Poté, co do důchodu odejdou, mají peníze z penzijního spoření čerpat alespoň 10 let v podobě renty, a tím si přilepšovat ke státnímu důchodu. Tudíž již vláda nevidí smysl ve vyplácení příspěvků důchodcům.

Na výběr peněz bez sankcí si počkáte déle

U nových smluv se prodlouží lhůta pro výběr prostředků bez sankce, a to z momentálních 5 na 10 let.

Budete moci využívat staré i nové penzijko souběžně

V roce 2013 zaniklo staré penzijní připojištění a nahradilo jej nové tzv. doplňkové penzijní spoření (DPS). Staré penzijko si už tedy nezaložíte, ale řada lidí si ho stále ponechává, protože garantuje kladné výnosy – ale ve skutečnosti je jeho zhodnocení mizivé kvůli konzervativní investiční strategii. Nové DPS je na tom s výkonností lépe, proto chce stát občany motivovat, aby jej více využívali.  

Novela zákona by tedy měla umožnit vedle starého penzijního připojištění zároveň spořit i v novém doplňkovém penzijním spoření. Pokud jste si chtěli založit DPS, dosud platilo, že jste nejprve museli staré penzijko ukončit. Po změnách tak bude možné mít obě varianty penzijního pojištění souběžně – nicméně státní podporu dostanete pouze k jednomu.

Ondřej Podehradský
Payroll Consultant Junior
Další články autora

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.