Odklad EET minimálně do konce roku 2020

Díky současné situaci související s pandemií COVID-19 se vláda rozhodla pozastavit všechny vlny EET. A to z toho důvodu, aby měli podnikatelé čas se opět postavit na nohy a ulehčit jim v jejich současném fungování.

Původním plánem bylo spustit EET tři měsíce po skončení nouzového stavu, tedy již od 19.8.2020. Nyní  ale Poslanecká sněmovna schválila návrh Ministerstva financí na odklad, a to až do konce roku 2020. Odkládá se tudíž i zavedení 3. a 4. vlny EET, prozatím také do konce roku 2020.  

Poplatníci by tedy měli mít dostatek času připravit se na svou evidenční povinnost včas. Bez obav z Finanční, nebo Celní správy. Ta bude plnit pouze konzultativní funkci a bude nanejvýše tolerantní k případným zjištěním. Podnikatelé se nemusejí bát ani případných sankcí v době, kdy je EET pozastaveno, protože není povinné své tržby evidovat.

Podle senátního návrhu by se Elektronická evidence tržeb na další odvětví (lékaře, advokáty, řemeslníky, …) měla rozšířit až v roce 2023.  

Výjimkou z posledních vln EET budou tržby pocházející z hazardních her, obchodní letecké dopravy, z předplacených telefonních karet, nebo ze sociálních služeb.  

Stejně, jako v předešlých vlnách EET budu mít nově spadající podnikatelé nárok na:

- Uplatnění jednorázové slevy na dani z příjmů fyzických osob, ve výši 5.000 Kč.

- Snížení sazby daně z přidané hodnoty na 10 % u řady produktů (služby kadeřníků, audioknih, úklidových služeb v domácnosti, nebo například u točeného piva).

Prozatím platí, že EET opět začne platit od 1. 1. 2021, a podnikatelům ze 3. a 4. vlny vznikne nově povinnost evidovat své tržby elektronicky.

Bára Adamcová

Accounting Consultant Assistant

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.