Hlavní je být sám sebou

Gábinu Karáskovou potkáte v kanceláři vždy energickou a usměvavou. Začala u nás pracovat před 11 lety a z té nejnižší pozice to dotáhla až na vedoucí oddělení. Doma se stará o dva malé raubíře a k tomu všemu má spoustu dalších zájmů. Přečtěte si její příběh.

Jak dlouho pracuješ v E-Cons, Gábi?
Prvního srpna budu mít 11. leté výročí. Ale mezi tím jsem si odskočila i na dvě mateřské dovolené. S prvním jsem zůstala doma jen chvíli a s druhým potom dva a půl roku.

Dnes vedeš celé naše účetní středisko. Na jaké pozici jsi začínala?
Nastoupila jsem na nejnižší pozici jako účetní asistent. Při VŠE jsem pracovala v maličké účetní firmě a hned po promoci nastoupila do E-Cons. Po dvou letech jsem se dostala na seniorní pozici, na níž jsem se po mateřské vrátila.

Jaký byl nejsilnější moment kariéry?
Myslím, že rozhodnutí stát se managerem účetního střediska. Najednou jsem neměla zodpovědnost jen za svou práci a za sebe, ale zodpovídala jsem ze dne na den za celý tým.

Jak těžké to bylo?
Musím říct, že první půl rok, možná rok, jsem byla na pochybách, zda vůbec můžu takovou tíhu odpovědnosti nést. Nešlo jen o to, zda to zvládnu já sama. Ale také jsem se samozřejmě obávala, zda do mě lidé v týmu vloží potřebnou důvěru.

A vložili?
Ano a byli mi všichni velkou oporou. Ve stejné době jsem také měla pravidelné konzultace s naším koučem a ten mi pomohl si srovnat, zda opravdu takovou práci chci dělat. Navíc jsem ve firmě, kde lidem záleží na ostatních a jsou ochotni pomoci nebo jen naslouchat, když je třeba.

Jaký je dle tebe nejdůležitější předpoklad proto stát se managerem?
Mít srovnané především to, co opravdu chci a být sám sebou. To mi ostatně pomohlo a pomáhá nejen v práci. Kdybych v uvozovkách to velké trápení tenkrát nepodstoupila, dost možná bych odešla. Dnes vím, že mě to nesmírně posunulo, hlavně osobnostně.

Kdy nastal ten moment, že ses stala na 100% managerem?
Taková chvíle se nedá přesně vymezit a popsat. Je to rozhodně dlouhodobý vnitřní proces. Já jen vím, že jím teď jsem.

Jak tě E-Cons podporuje v možnosti trávit čas s rodinou?
Jednoznačně v tom, že jsem pánem svého času. Mohu si naplánovat a vyvážit čas na děti a na práci. Samozřejmě s vědomím, že mám jisté povinnosti, které nejen musím, ale chci plnit. E-Cons do mě vkládá důvěru, že svou práci odvedu perfektně i z domu ve chvíli, kdy jsou třeba děti nemocné.

Dokážeš doma úplně vypnout a nemyslet na práci?
Hodně se o to snažím. Děti mi v tom pomáhají, a to je moc fajn.

To je skvělé, že se ti ty dva světy tak příjemně projují. Kdyby sis však měla vybrat, zda si občas zajít na dobrý film nebo zatancovat, nebo trávit čas s dětmi, co by vyhrálo?
Po náročném víkendu jako byl ten poslední, kdy jsme měli s mužem na krku 9 kluků v rozmezí 5-8 let a slavili synovi narozeniny, tak by rozhodně vyhrál film a tanec. Ale chvíle strávené s dětmi jsou úžasné a odreaguji se s nimi od práce.

A jaký film by to byl? Nebo žánr?
Nepreferuju konkrétní žánr. S mužem chodíme na sci-fi, bondovky, ale záleží na aktuální náladě, samozřejmě. To samé mám i s knížkami, často detektivkami, po kterých sáhnu, když mám možnost mít chvilku pro sebe.

Gábi, držím ti palce, aby sis takhle mohla užívat i dál. A ať to jde i dalších 11 let takhle skvěle!
Také děkuju. Pěkný den.

Gabriela Karásková, Accounting Manager

Petr Pavlíček, Gábina Míšková

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.